"Πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου δεν έχει περάσει, αλλά ξεκινάει τώρα από την αρχή με ένα τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο."

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Το γαλάζιο κύπελο

Το βιβλίο «Το Γαλάζιο Κύπελο» (Κέδρος, 1974, μετάφραση από τα γαλλικά: Ζωρζ Σαρρή), ενώ στην πρωτότυπη γλώσσα, τα γιαπωνέζικα, λεγόταν «Οι Μικροί Ανθρωποι του Σπιτιού κάτω από το Δέντρο». Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959, μεταφράστηκε στα γαλλικά το 1975 και ξανά το 1996· με αυτό η συγγραφέας Tomiko Inui (1924 - 2002) κέρδισε την ιαπωνική υποψηφιότητα για το βραβείο Αντερσεν 1961 (είχε βραβευθεί το 1957 με το ιαπωνικό Mainichi Publication Culture Award). 

Πρόκειται για φανταστική αφήγηση σε ιστορικό καμβά, την Ιαπωνία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια γιαπωνέζικη οικογένεια αναλαμβάνει, στα χρόνια του πολέμου, να κρύψει και να φροντίσει μία βρετανικής καταγωγής οικογένεια «Μικρών Ανθρώπων», που ο καθένας τους χωράει στην παλάμη του χεριού μας. Γραμμένο ως παιδαγωγικά αντιπολεμικό μυθιστόρημα, το βιβλίο φιλοξενεί πολλαπλά περιεχόμενα που επιτρέπουν αντίστοιχες αναγνώσεις, πέραν της συγκυρίας. Η συγγραφέας δανείζεται φιγούρες ενός βρετανικού αφηγήματος, τους Μικρούς Ανθρώπους του «The Borrowers» της διάσημης Mary Norton (1903 - 1992), που έγινε σειρά για τη βρετανική τηλεόραση και ταινία του Χόλιγουντ. Έτσι, ένα ιαπωνικό λογοτέχνημα προσλαμβάνει και μεταδίδει φιγούρες ενός δημοφιλούς έργου της δυτικής κουλτούρας, ενώ οι μικροί Ιάπωνες γίνονται υπερασπιστές των αδύναμων, διαφορετικών, αλλοδαπών αλλά και ιερών φιλοξενουμένων τους. Στην πορεία, οι μικροσκοπικοί Βρετανοί θα βρεθούν στο ίδιο «στρατόπεδο» με τα υπό εξαφάνιση αγρίμια του ζωολογικού κήπου του Τόκιο, των λευκών περιστεριών με τους γνωστούς φιλειρηνικούς συμβολισμούς, και θα συναντηθούν με τον Αμανέ-Ζακού, το «ομόλογό» τους μικρό ξωτικό της ιαπωνικής παράδοσης. 

Συγγραφέας: Tomiko Inui
Εκδόσεις: Κέδρος
Πηγή κειμένου-περιγραφής: kathimerini.gr



1 σχόλιο:

  1. Ένα πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΟ βιβλίο! Το είχα διαβάσει παιδί και ακόμη θυμάμαι την ιστορία με καθε λεπτομέρεια! Βιβλίο που δημιουργεί όμορφες εικόνες και αφορμή για σκέψη0-ιδέες-συζητήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή