"Πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου δεν έχει περάσει, αλλά ξεκινάει τώρα από την αρχή με ένα τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο."

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Από το 2001 η 26η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία γλωσσών: οι επίσημες γλώσσες της είναι 24 και υπολογίζεται ότι πάνω από 60 αυτόχθονες κοινότητες μιλούν περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες, στις οποίες θα μπορούσαν να προστεθούν και οι γλώσσες που μιλούν πολίτες προερχόμενοι από άλλες χώρες και ηπείρους. Για να προβάλουν λοιπόν αυτό τον τεράστιο γλωσσικό πλούτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασαν το 2001 την πρωτοβουλία Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών.

Ο θεσμός αυτός βρήκε απήχηση σε εκατομμύρια ανθρώπους από τις 45 χώρες που συμμετείχαν. Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη έδωσαν την ευκαιρία να προβληθεί η γλωσσική μας πολυμορφία και να ενθαρρυνθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, αλλά κυρίως επειδή οι γλώσσες αποτελούν το συνδετικό ιστό της Ευρώπης, καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Η ημέρα αυτή έχει τρεις στόχους: να ευαισθητοποιήσει το κοινό στη σημασία που έχει η πολυγλωσσία στην Ευρώπη, να αξιοποιήσει την πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία και να ενθαρρύνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών από όλους, τόσο εντός όσο και εκτός σχολικού πλαισίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου