"Πιστεύουμε ότι η εποχή του βιβλίου δεν έχει περάσει, αλλά ξεκινάει τώρα από την αρχή με ένα τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο."

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Μια φορά κι έναν καιρό, στις 2 Απριλίου, γεννήθηκε ένα αγόρι, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στο Οντένσε της Δανίας. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός παπουτσής και η μητέρα του πλύστρα. Έμαθε να περπατάει, να μιλάει κι όταν μεγάλωσε αρκετά, άρχισε να γράφει παραμύθια. 

Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 χρόνια του και έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει αυτός και η μητέρα του. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για το μικρό Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στο λίγο ελεύθερο χρόνο που είχε έφτιαχνε ο ίδιος κούκλες τις έντυνε και έδινε τις δικές του παραστάσεις με έργα κυρίως του Σαίξπηρ.

Τα παραμύθια του τα γνωρίζουμε όλοι σήμερα, μέσα από χιλιάδες βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει σε κάθε γωνιά του κόσμου και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες και διαβάζονται τόσο από τα παιδιά όσο και από τους μεγάλους.

Τα πιο γνωστά του παραμύθια είναι:
«Τα κόκκινα παπούτσια»
«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι»
«Η βασίλισσα του χιονιού»
«Το ασχημόπαπο»
«Ο μολυβένιος στρατιώτης»
«Το μικρό έλατο»
«Η μικρή γοργόνα»
«Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα»
«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»
«Η Τοσοδούλα» κ.ά.

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι' αυτόν είναι να γιορτάζουμε κάθε χρόνο τα γενέθλιά του και μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Του άρεσαν πολύ και τα ταξίδια. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Ήρθε και στην Ελλάδα το Μάρτιο του 1841 και επισκέφθηκε την Ακρόπολη.

Ο Άντερσεν έβλεπε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού και με παιδική φαντασία. Σε ηλικία 65 ετών είπε ότι «η ζωή είναι το πιο θαυμαστό παραμύθι».

Πηγή: sylekpe.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου